Porumbelul (Columba palumbus) este o pasare din familia Columbidae. Este pasarea cea mai larg raspândita în Europa. Corpul porumbelului are forma de fus, aerodinamica. Pe corp are pene, fulgi si puf produse de piele. Penele au radacina înfipta in piele. Fulgii sunt mai scurti, au axa mai flexibila si acopera tot corpul. Capul este mic, rotund, mobil si are în partea anterioara ciocul format din maxilare alungite, fara dinti si acoperite cu materie cornoasa. Porumbelul este o pasare buna zburatoare. Zborul este înlesnit de oasele porumbelului, subtiri si pline cu aer. Ele se numesc oase pneumatice.
Porumbelul se hraneste cu seminte, pe care le apuca cu ciocul si le înghite. Porumbelul respira prin plamâni, care sunt în legatura cu 9 saci aerieni de la care pronesc ramificatii care ajung la oase. Porumbeii traiesc în perechi. Ei construiesc cuibul in care, dupa fecundatia interna, femelele depun oua. Acestea sunt clocite de amândoi, pe rând. Din oua ies puii golasi, neputinciosi, cu ochii închisi, care nu por zbura. Sunt hraniti cu un lichid alb, secretat de gusa porumbitei, pâna când se pot hrani singuri cu graunte.
Exista diferite rase de porumbei : Voiajor, Cavaler, Coada de Paun etc. Porumbeii domestici îsi au originea în porumbeii salbatici. Porumbeii de rasa sunt crescuti in porumbare special amenajate in podul caselor, sau in porumbarii construite in gradini sau curti, numite porumbare-voliere. Porumbaria asezata cu fata spre nord este friguroasa, cea mai buna asezare fiind spre est sau sud-est, deoarece permite patrunderea razelor solare in interior aproape tot timpul zilei. Pentru porumbeii voiajori (postasi sau mesageri), amenajarile variaza in functie de marimea crescatoriei, de la voliere mici de 1-4 perechi. Porumbelul este o pasare granivora, acest lucru insemnand ca prefera semintele si boabele de cereale, leguminoase si oleaginoase, in speta amestecuri de porumb, grau, orz, orzoaica, mei, mazare si floarea soarelui, in proportii diferite in functie de sezon, rasa, utilitate, stare fiziologica. In mitologie porumbelul era considerat solul zeilor .
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.